Gepost door: jacobos bijzondere reizen | januari 22, 2013

Nationaalpark Taburiente op La Palma

Parque Nacional de la Caldera de Taburiente is een nationaal park op het eiland La Palma, Canarische Eilanden, Spanje. Het bevat het enorme gebied van de Caldera de Taburiente, waarvan eens gedacht werd dat het een gigantische caldera of vulkaankrater was, maar waarvan men nu weet dat het een erosiekrater betreft, die het noordelijke gedeelte van het eiland domineert. Het werd in 1954 aangewezen als nationaal park.

De caldera heeft een doorsnede van ongeveer 10 kilometer en op sommige plekken torenen de wanden 2000 meter boven de calderabodem uit. Het hoogste punt is de Roque de los Muchachos op de noordwand met een hoogte van 2423 meter. Deze top is bereikbaar over de weg. De telescopen van de Roque de los Muchachos Observatory bevinden zich vlak bij de top.

300px-Cumbre_Nueva_001

Gedurende de Spaanse verovering van de Canarische Eilanden in de 15e eeuw was de caldera de plek waar de voormalige bewoners van de archipel, de Guanches, het laatst standhielden. Het bleek onneembaar te zijn voor de Spanjaarden en ze versloegen enkel de Guanches door hun leider in een hinderlaag te lokken onder het voorwendsel te willen onderhandelen.

De Cumbrecita bevindt zich op een lager punt op het zuidoostelijke gedeelte van de rand van de caldera en geeft een mooi uitzicht op de caldera. In het zuidwesten loopt de caldera uit op de zee over een rivierbedding genaamd Cumbrecita. De Cumbre Nueva is een bergrug die begint bij de caldera en verder doorloopt naar het zuiden.

De Cumbre Nueva vormt een scherpe grens tussen het droge, westelijke deel, en het vochtige, oostelijke deel van La Palma. In combinatie met de overheersende passaatwinden geeft dat aanleiding tot zogenaamde “wolkenwaterval”, wanneer de wolken over de kam en langs de westelijke helling naar beneden stromen, tot ze door de wind worden teruggeblazen.

De bergrug is gemakkelijk bereikbaar vanuit Refugio del Pilar aan het zuidelijke uiteinde. Een brede wandelweg loopt over de kam tot aan Reventón, waar hij de Camino Real kruist, en tot verder naar de kraterwand van de Caldera de Taburiente. De GR 131 loopt langs dit pad.

Op de Reventón en de Cumbrera staan zendmasten opgesteld. Onder de Cumbrera loopt de Túnel de la Cumbre, die het oosten van La Palma met het westen verbindt. Aan de voet van de Cumbre Nueva, langs de pas van Camino Real, ligt een kapel gewijd aan de Virgen del Pino, de patroonheilige van Gran Canaria.

Vanuit alle casitas die wij bieden op La Palma kan men dit prachtige Parque Nacional bezoeken. Klik hier voor de accommodaties die wij aanbieden op La Palma.


Plaats een reactie

Categorieën